Mestskí poslanci podporili zámenu pozemkov so samosprávnym krajom

28.03.2012 Prešov

Prešov 28. marca (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove schválili dnes zámer zámeny pozemkov s Prešovským samosprávnym krajom (PSK). Tá by mala urýchliť predovšetkým usporiadanie vlastníckych vzťahov v súvislosti s dostavbou Kuzmányho ulice, ktorú má dokončiť regionálna samospráva.
Radnica ponúkla na výmenu pozemky na Kuzmányho ulici a na Námestí Mieru pri budove Úradu PSK, ktoré sú vo vlastníctve mesta, pričom ide spolu o 1271 metrov štvorcových. Ako protihodnotu má vyšší územný celok poskytnúť pozemok s rozlohou 2720 metrov v širšom centre mesta, kde bolo kedysi hádzanárske ihrisko.
"V zásade odpadá posledný sporný bod, ktorý bol na Kuzmányho ulici, a je možné stavať cestu. Ja pevne verím, že sa do dvoch rokov táto cesta postaví," konštatoval Hagyari. Zdôraznil, že táto nová komunikácia bude výrazným prínosom pre zlepšenie dopravnej situácie v meste.
Ak sa bývalé hádzanárske ihrisko na Baštovej ulici dostane do vlastníctva mesta, podľa primátora existuje niekoľko alternatív jeho využitia.
"Ja predpokladám, že urobíme nejaké elektronické referendum o tom, čo chcú občania na tomto kúsku pozemku mať. Predbežne sa vyjadrovali na sociálnych sieťach, že by tu mohlo byť multifunkčné ihrisko, detská oddychová zóna, prípadne skejtpark," priblížil primátor. Dodal, že zámenou sa bude ešte zaoberať mestské zastupiteľstvo.
Okrem toho dnes poslanci schválili predaj pozemku na Ulici pod Wilec hôrkou pre Slovenskú správu ciest ako prípad osobitného zreteľa z dôvodu vybudovania odbočky Škultétyho – ZVL, ktorá bude súčasťou dostavby Nábrežnej komunikácie ako vnútorného obchvatu mesta.
Poslanci dnes schválili zámer odpredaja nehnuteľného majetku. Podľa primátora ide o materiál, ktorým sa už niekoľkokrát zaoberali, komisie i mestské zastupiteľstvo.
"Prebrali sme znova majetok, ktorý máme, ktorý sa málo využíva, prípadne je v zlom stave a mohol by priniesť peniaze do mestskej kasy. Treba zdôrazniť, že tieto peniaze z predaja pôjdu iba do investičných akcií," povedal primátor.
Predaj a následné využitie peňazí bude podľa neho určite efektívnejším postupom ako nechať chátrať budovy, ktoré sú nevyužívané, prípadne výnos z prenájmu nie je dostatočný. Navyše mesto na opravy nemá peniaze.
Hagyari doplnil, že bude prebiehať ponukové konanie a následne sa materiál ohľadom odpredaja s konkrétnymi sumami vráti do MsZ, ktoré definitívne rozhodne o predaji objektov.
 

Vyberte región

mark